Sowa często przynosi dla mnie drożdżówki ze śliwką albo z kruszonką na drugie śniadanie. Zawsze bardzo mi miło, gdy widzę czekającą na mnie w kuchni papierową torbę z Zagrodniczej czy od Kurasiaka. Ale nawet najlepsze sklepowe nie dorównują tym domowym. Dzisiaj drożdżówki z truskawkami i pyszną, cynamonową kruszonką. Skorzystałam z wegańskiego przepisu, żeby nie dodawać jaj (bo po prostu nie miałam) ale użyłam masła i mleka krowiego. Oryginał tutaj.
na 5 drożdżówek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki roztopionego masła
- 5 łyżek bułki tartej
- 7g drożdży instant (1 opakowanie), ewentualnie 25 g drożdży świeżych- ja tym razem użyłam suchych
- kilkanaście truskawek
Kruszonka (zawsze robię na oko, ale mniej więcej powinno być tak):
- gruby plaster masła (ok. 20-30g)
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- Mąkę i cukier przesiać do dużej miski.
- Jeśli używamy drożdży suchych- dosypać (jeśli świeżych- z części mleka, łyżeczki mąki, łyżeczki cukru i drożdży zrobić w szklance zaczyn, dodać go po kilkunastu minutach.)
- Dodać sól, letnie mleko, roztopione masło.
- Ciasto dokładnie zagnieść i wyrabiać przez kilka minut, uformować z niego kulę, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
- W międzyczasie dokładnie umyć i pokroić truskawki (ja pokroiłam je na połówki).
- Z piekarnika wyjąć blachę i rozłożyć na niej papier do pieczenia.
- Z ciasta uformować 5 kuli i wyłożyć na papierze, pozostawić na kolejne 20 minut. (po ok. 5-10 minutach nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni, ponieważ mniej-więcej 15 minut zajmuje jego nagrzanie)
- Przygotować kruszonkę; zawsze robię to na oko, (mniej-więcej 1/2 szklanki mąki i 1/4 szklanki cukru powinno być w porządku.). Mąkę, cukier i cynamon wsypać do miski, a masło rozkruszać między palcami i mieszać z suchymi składnikami tak, by powstały z tego kuleczki kruszonki.
- Wyrośnięte kule spłaszczyć szklanką, dociskając ją z całych sił do blachy. W powstałe wgłębienia wsypać łyżkę bułki tartej i rozłożyć na niej truskawki i posypać kruszonką.
- Piec 22 minuty na środkowym piętrze piekarnika (program góra-dół). Po wyjęciu studzić na kratce. Smacznego!
wow :)
OdpowiedzUsuńOkazało się, że nie umiem robić kruszonki i z takiej ilości wyrosło mi 5 ogromnych buł, ale to były pierwsze słodkości, które upiekłam i które moi rodzice pochłonęli w mgnieniu oka :)
OdpowiedzUsuńKurczaki, może niezbyt jasno opisałam to, jak się ją robi? Co poszło nie tak z kruszonką? : (
Usuń