strony

sobota, 6 czerwca 2015

Kokosowo-cynamonowe crumble z rabarbarem.


Czyli rabarbar pod kruszonką, ma się rozumieć. Albo, według sprzedawców z rynku jeżyckiego, rabarber. 
Taka ni to kruszonka, ni to granola. Czyli crumble.
Nie zapomnę, jak bardzo się zdziwiłam, że rzewień, który omawialiśmy na farmakologii to właśnie rabarbar. Ale okazuje się, że rabarbar lekarski to nie ten, który na przełomie wiosny i lata zamieniamy w ciasta, kompoty i inne pyszności.


Mimo wszystko do rabarbaru trzeba podchodzić z szacunkiem. Po pierwsze: to chyba jedyna roślina, której częścią jadalną jest ogonek liścia. Po drugie: rabarbar to warzywo! Czyli od razu możemy pokusić się o wniosek, że skoro warzywa są zdrowe, to rabarbar trzeba wcinać na potęgę. Faktycznie, duża zawartość witaminy C i błonnika to jego mocne strony, a że idą w parze z cudownym smakiem (im rabarbar bardziej różowy, tym słodszy), to trzeba korzystać z sezonu. Żeby potem pamiętać dobrze ten aromat, gdy pije się kawę na przykład z Kenii, o wyraźnej kwasowości rabarbaru. 




Ostrożnie jednak z rabarbarem, bo zawiera dużo szczawianów- rozsądnie byłoby jeść go z produktami bogatymi w wapń (wtedy szczwiany wapnia powstają w przewodzie pokarmowym, a nie w nerkach). Wiecie, wapń jest w mleku, z mleka robi się śmietankę, ze śmietanki lody... także chyba każdy zgadnie, z czym powinno się podawać takie crumble. Doctor's orders. Ja proponuję jogurt grecki.



dla 4 osób
  • 4 ogonki rabarbaru
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • cynamon (sporo!)
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub kilka kropel esencji waniliowej

Na kruszonkę:
  • 6 łyżek mąki pełnoziarnistej
  • 50 g masła (w wersji wegańskiej: tłuszczu kokosowego)
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • pół szklanki brązowego cukru

  • Ustawić temperaturę w piekarniku na 200 stopni Celsjusza.
  • Rabarbar obrać (nie musi być dokładnie- po prostu ściągnąć część skórki, która sama odchodzi) i pokroić w plasterki.
  • Wsypać rabarbar do naczynia żaroodpornego, dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon, wanilię i cukier. Wymieszać.
  • Do dużej miski wsypać mąkę, wiórki kokosowe, płatki owsiane i cukier. Dodać tłuszcz i kruszyć między palcami, żeby powstały grudki (jeśli są zbyt sypkie- dodać więcej masła; jeśli zbyt kleiste- dodać więcej mąki).
  • Posypać rabarbar kruszonką.
  • Piec przez ok. pół godziny, aż crumble będzie rumiane.
  • Podawać gdy lekko ostygnie, najpyszniej z jogurtem greckim lub lodami. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Crumble z lodami to deser idealny :) A skoro zdrowy, to już się nad nim więcej zastanawiać nie będę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba robić, póki sezon na rabarbar! A potem można zrobić crumble jeżynowe, jabłkowe... Czego dusza zapragnie :)

      Usuń