strony

czwartek, 25 grudnia 2014

Ciasto marchewkowe, najlepszy przepis.


Wesołych Świąt! Przepis na ciasto w Boże Narodzenie prawdopodobnie nikomu się nie przyda, bo przecież wszyscy już wczoraj rozpoczęli festiwal jedzenia. Ale dla mnie to dobra okazja, żeby wreszcie na spokojnie coś napisać na blogu, więc jeśli po Świętach (lub za rok) dopadnie Was ochota na pyszne, korzenne ciasto, koniecznie wypróbujcie ten przepis.


Kiedyś ciasto z marchewką dziwiło prawie każdego, komu o nim wspominałam. Dzisiaj nie dziwią nawet ciasta z burakiem, cukinią czy awokado, a marchewkowe to już standard.

Brakowało mi tego przepisu w sieci. Jego główny zamysł pochodzi z książeczki: "Kubuś Puchatek zaprasza na podwieczorek i małe conieco" (serio), a po standardowej dla mnie modyfikacji (czyli zmniejszeniu ilości cukru o połowę) stał się zdecydowanie najlepszą recepturą na jedno z moich ulubionych ciast. Możecie mi śmiało zaufać, bo dziewczyny z Torunia do spraw korzennych wypieków podchodzą bardzo poważnie.
Piekłam je zamiast tortu na moją osiemnastkę, co roku pojawia się u nas na wigilijnym stole zamiast piernika. Jest wilgotne, pachnie przyprawami, w środku chrupią orzeszki, no i wmawiam sobie, że przecież mogę zjeść milion kawałków bez wyrzutów sumienia, bo marchewka i orzechy to samo zdrowie.




na dużą, okrągłą blachę,  Ø 25 cm
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru trzcinowego demerara + 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka orzechów (włoskich/laskowych, u mnie tylko włoskie)
  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki oleju
  • 4  duże marchewki
  • przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir,  kardamon, ziele angielskie
  • parę kropli esencji waniliowej

  • Nastawić piekarnik na 180 stopni
  • Blachę wysmarować olejem i wysypać bułką tartą
  • Marchewki obrać i zetrzeć
  • Do dużej miski przesiać mąkę, sodę, 3 łyżki wymieszanych przypraw, sól
  • Jajka utrzeć z cukrem, miodem i esencją waniliową w malakserze
  • Dodawać na przemian suche składniki i olej, wymieszać
  • Dodać orzechy i marchewkę, wymieszać
  • Piec ok. 40 minut (może trochę dłużej- aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy ), wyłączyć piekarnik i wyjąć ciasto po 15 minutach.

    Ciasto jest najlepsze na drugi/trzeci dzień.
    Jeśli lubicie, polejcie je kuwerturą/czekoladą/kremem z serka śmietankowego i masła. Smacznego!

3 komentarze:

  1. pyszne! mąkę pszenną zamieniłabym tylko na kokosową i mega! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tam, szkoda, że kokosy nie rosną w Polsce. Lubię marchewki w cieście.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasto marchewkowe zawsze jest mile widziane, wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń