Czasem potrzebuję rozgrzewającego, sycącego obiadu. Świetnie się wtedy sprawdzają zupy z mnóstwem dodatków albo lekko pikantne, jednogarnkowe dania pełne pysznych warzyw. Tym razem wybór padł na bakłażana, którego uwielbiam, batata, który został mi po pieczeniu frytek, no i pomidory, które połączyły te dwa składniki w gęstą, aromatyczną potrawkę. Żeby podkręcić słodki, orzechowy smak batata i jego kremową konsystencję, dodałam do niej magic ingredient- moje ulubione masło orzechowe. Koniecznie wybierzcie takie, które nie ma w sobie cukru.
dla 2 bardzo, bardzo głodnych osób (lub dla 3-4 przeciętnie głodnych)
- 1 batat
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 czubata łyżka masła orzechowego, niesłodzonego
- przyprawy: papryka słodka, papryka chilli, cząber, tymianek, kurkuma (lub czubrica czerwona)
Bakłażana pokroić w kostkę, zasypać solą i odstawić na kilka minut, aż puści sok, następnie przepłukać (dzięki temu traci gorzkawy posmak).
Batata obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulkę pokroić w pióra. Zetrzeć lub poszatkować 2 ząbki czosnku i imbir.
W dużym garnku rozgrzać olej i przyprawy. Wrzucić bataty i smażyć przez kilka minut. Dodać cebulę, czosnek i imbir, podlać odrobiną wody i dusić kolejne parę chwil. Dodać bakłażany i dalej dusić przez kilka minut, cały czas mieszając i w razie potrzeby dodać jeszcze trochę wody. Gdy batat i bakłażan będą dość miękkie, dodać pomidory i czubatą łyżkę masła orzechowego. Dusić jeszcze parę minut.
Pysznie smakuje z ryżem i świeżą pietruszką. Smacznego!
Pysznie smakuje z ryżem i świeżą pietruszką. Smacznego!
Bardzo fajny i smakowity pomysł :)
OdpowiedzUsuńświetna! od razu zachwyciły mnie te smaki, lubię takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem masło orzechowe jest niepotrzebne, o wiele lepiej potrawa smakuje bez niego, smak warzyw i imbiru jest bardziej wyraźny. Po dodaniu masła całość traci charakter.
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem masło orzechowe jest niepotrzebne, o wiele lepiej potrawa smakuje bez niego, smak warzyw i imbiru jest bardziej wyraźny. Po dodaniu masła całość traci charakter.
OdpowiedzUsuń