Zważywszy na rosnącą popularność dietetycznych, wegańskich, sezonowych, lokalnych i bezglutenowych potraw, niedługo niczym dziwnym nie będzie brownie z jarmużu. A fasolowe desery to już zupełnie normalna sprawa. Wystarczy przelecieć 10 godzin samolotem i znajdziemy się w kraju, w którym strączek ten króluje jako składnik słodyczy.
Przepis ten wypatrzyłam bardzo dawno temu w magazynie "Palce Lizać", ale nie mogłam się przemóc, żeby upiec fasolowe ciasto (skoro brownie z awokado jest moim absolutnym ulubieńcem, to po co eksperymentować?). Ostatnio jednak przechodzę silną fascynację japońską kulturą i żeby chociaż trochę zbliżyć się mentalnie do wyspy moich marzeń, postanowiłam, że odkurzę ten pomysł w mojej głowie. To właśnie Japonia słynie z deserów z anko, czyli ze słodką fasolową pastą. Gdzieś w głębi duszy wierzyłam, że to może być dobre. I tak właśnie powstało: bezmączne, bezjajeczne, beztłuszczowe, fasolowe brownie. No, z tym z awokado nie wygrało, ale nie da się ukryć: dość fajne jest!
- 3 puszki czerwonej fasoli (ok. 600g po odsączeniu)
- 4-5 dojrzałych bananów
- 75g brązowego cukru (ok. pół szklanki)
- 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
- 4 czubate łyżki kakao
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka kardamonu
- opcjonalnie: 1 łyżeczka chilli lub pół papryczki chilli
- jeśli macie ochotę: dowolne orzechy, np. nerkowce
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Opłukaną i odsączoną fasolę wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone w plastry banany, syrop z agawy (lub inny ulubiony dosładzacz), cukier, kakao, przyprawy. Blendujemy na gładką masę.
- Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.
- Pieczemy przez około pół godziny.
- Najlepiej smakuje następnego dnia! Smacznego!
ile to ma kalorii i jak długo można przechowywać?
OdpowiedzUsuńOk. 1500 kcal ma cała blacha, także dość dietetyczne!
UsuńJa przechowywałam 2 dni w lodówce.
Wygląda apetycznie, I nie ma co mówić o kaloriach tylko jeść
OdpowiedzUsuńhttp://piotrmacias3.stronazen.pl/
Idealne na 1 posiłek jak dla mnie:D Robię czesto z batatów, z fasoli jadłam raz i było pyszne ale te wyglada idealnie:)
OdpowiedzUsuńJeśli wypróbujesz, to koniecznie proszę o info, czy smakowało! :)
UsuńZ jakiej wielkości blachy korzystałaś? :)
OdpowiedzUsuń