Przepisem na krem z kukurydzy rozpoczynam okres jesiennych zup; nic o tej porze roku nie smakuje lepiej niż wrześniowa dyniowa, cebulowa albo właśnie taka kukurydziana. Rozgrzewające i bardzo sycące jedzenie, doprawione korzennymi przyprawami. Proste i pyszne.
- 1 pęczek włoszczyzny na wywar
- 2 cebule
- oliwa z oliwek
- 2 puszki kukurydzy
- przyprawy: curry, ostra papryka, gałka muszkatołowa, pieprz, sól
- Obraną i pokrojoną włoszczyznę (oprócz pora) wrzucić do dużego garnka z osoloną wodą i gotować ok. pół godziny, aż zmięknie.
- Na oliwie zeszklić pokrojone cebule i jaśniejszą część pora. Dodać sporo curry. Wrzucić wszystko do garnka z zupą i pogotować kolejne kilka minut.
- Ostudzić nieco zupę, dodać półtorej puszki kukurydzy, łyżeczkę ostrej papryki, zetrzeć trochę (ja lubię dużo) gałki muszkatołowej i wszystko zmiksować blenderem. Następnie dodać resztę kukurydzy (jeśli nie chcecie, żeby coś Wam chrupało, to zmiksujcie od razu całą). Po zmiksowaniu należy sprawdzić, czy zupa jest odpowiednio ostra/słona i ewentualnie doprawić. Smacznego!
Mniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna...
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam taki krem ale z dyni + słonecznik przysmażony. Z kukurydzy ma podobny smak?
OdpowiedzUsuńPodobna słodycz i klimat przypraw, ale jednak kukurydza ma tak charakterystyczny aromat, że nie da się jej z niczym porównać :)
Usuń