Ten przepis pojawił się u mnie w domu za sprawą mojego Taty; jako miłośnik dobrej kuchni i poszukiwacz nowych smaków, często wprowadza ciekawe dania do naszego jadłospisu. Tę kapustę zaserwował nam pierwszy raz już dobrych parę lat temu i był okres, kiedy pojawiała się do obiadu bardzo często. Chociaż ten przepis nie wpisuje się może w stereotypowe pojęcie "domowej kuchni", dla mnie jest to właśnie jeden z tych smaków, do których ma się sentyment.
Sezon na młodą kapustę to świetna wymówka, żeby przekonać się o geniuszu i prostocie tego dania, ale nie martwcie się- możecie gotować tę kapustę z grzybami przez cały rok, nie musi być koniecznie młoda.
Sezon na młodą kapustę to świetna wymówka, żeby przekonać się o geniuszu i prostocie tego dania, ale nie martwcie się- możecie gotować tę kapustę z grzybami przez cały rok, nie musi być koniecznie młoda.
Grzyby mun dostępne są w wielu sklepach w cenie kilku złotych- często można dostać już pokrojone, co jest dużą oszczędnością czasu.
- pół średniej główki białej kapusty
- kilka całych suszonych grzybów mun lub 3 łyżki pokrojonych
- 1 cebula
- 2 łyżki sosu sojowego
- olej
- czarny pieprz
- Grzyby zalać gorącą wodą i zostawić, żeby napęczniały (całe potrzebują ok. pół godziny, krojone- kwadrans)
- Kapustę pokroić w kwadraty, cebulę w kostkę. Odsączyć grzyby- jeśli używamy całych, pokroić je w paseczki.
- W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i grzyby. Gdy cebula się zeszkli, dodać kapustę. sos sojowy i pieprz. Dusić kilka minut, cały czas mieszając, aż kapusta trochę zmięknie- stopień miękkości dopasujcie do swoich preferencji, ja wolę nieco twardszą i chrupiącą. Młoda kapusta będzie potrzebować zdecydowanie mniej czasu- wystarczą dosłownie dwie minuty.
- Wsuwajcie jako dodatek do obiadu lub jako niezależne danie, np. z ziemniakami. Możecie podkręcić smak kapusty odrobiną chilli i posypać całość sezamem, jeśli chcecie dodać jej jeszcze bardziej azjatycki charakter. Smacznego!
Cudownie wygląda te danie!! :)
OdpowiedzUsuńto! danie
OdpowiedzUsuń